Polityka prywatności

Polityka prywatności

Podanie danych osobowych jest dobrowolne ale i niezbędne do zarezerwowania biletu na rejs. Możesz również dodatkowo wykazać chęć otrzymywania specjalnych ofert oraz informacji, które wysyłamy w postaci newsletterów.

Co ważne dla bezpieczeństwa transakcji, informacje dotyczące formy płatności – numer karty kredytowej czy tez numer konta bankowego – wykorzystanej przez Ciebie podczas zakupów, nie są przechowywane ani wykorzystywane w jakikolwiek sposób. Nie musisz się rejestrować, aby dokonać rezerwacji, nie mniej jednak, rejestrując konto w naszym serwisie uzyskujesz dostęp do historii Twoich rezerwacji.

Twoje dane są bezpieczne, bo aby je zabezpieczyć, używamy protokołu bezpiecznych połączeń SSL (Secure Socket Layer). Dodatkowo nasze bazy danych zabezpieczone są przed wglądem osób nieupoważnionych.

Poniżej znajdziesz wszelkie niezbędne informacje dotyczące tego, w jaki sposób przetwarzamy twoje dane osobowe.

Administrator danych oraz informacje kontaktowe

Administratorem danych osobowych jest UNITY LINE LIMITED Sp. z o.o. Oddział w Polsce, z siedzibą przy Pl. Rodła 8 w Szczecinie, kod pocztowy: 70-419.

W sprawie swoich danych osobowych możesz skontaktować się z naszym inspektorem ochrony danych – e-mail: iod@unityline.pl

Cele przetwarzania oraz podstawa prawna przetwarzania

Twoje dane osobowe przetwarzamy dla następujących celów:

  1. rejestracji konta użytkownika w serwisie www.unityline.pl – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO*
  2. jeśli kupujesz bilet:
  • dla celów związanych z  realizacją usługi przewozowej i dopełnieniem wymogów prawa w tym zakresie – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b i c RODO.
  • jeśli wyrazisz zgodę, otrzymywania potwierdzenia rezerwacji na podany nr telefonu (SMS) 6 ust. 1 lit. a RODO.
  • dla celów rozpatrywania reklamacji – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
  • zabezpieczenia ewentualnych roszczeń wynikających z umowy sprzedaży biletów– na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO.
    3. Jeśli zapiszesz się na nasz newsletter i zostawisz nam swojego maila wówczas podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych na potrzeby:
  • otrzymywania informacji o ofercie, okresowych promocjach, o wydarzeniach na podany e-mail
  • otrzymywania informacji dotyczących ofert wspólnych Unity Line i naszych partnerów (na podany e-mail) otrzymywania informacji o konkursach profilowania dla celów dostosowania oferty. – jest art. 6 ust. 1 lit.b RODO.

Okres przez który dane będą przetwarzane

  • rejestracja Konta w serwisie www.unityline.pl – do czasu usunięcia Konta przez Użytkownika Konta.
  • zakup biletu i sprawozdawczość finansowa – przez okres 10 lat od zakończenia roku obrachunkowego.
  • zapisania się na nasz newsletter i otrzymywania informacji handlowych przesyłanych na podany e-mail – do czasu wypisania się newsletteru .
  • rozpatrywania reklamacji – do 120 dni od daty złożenia reklamacji.
  • zabezpieczenia ewentualnych roszczeń – do czasu przedawnienia tych roszczeń zgodnie z terminami określonymi w kodeksie cywilnym.

Odbiorcy danych

Przekazywanie danych – Unity Line Limited nie udostępnia Twoich danych osobowych osobom trzecim innym, niż podmioty znajdujące się w tej samej grupie kapitałowej co Unity Line Limited oraz podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Unity Line Limited w związku z jego obsługą reklamową i marketingową na mocy zawartych umów powierzenia danych.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Przysługuje Ci prawo dostępu do Twoich danych oraz prawo żądania ich sprostowania. Przysługuje Ci też prawo żądania usunięcia, ograniczenia przetwarzania, jeżeli spełnione zostaną wymogi prawne dotyczące takiego żądania. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest przesłanka prawnie uzasadnionego interesu administratora, przysługuje Ci prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest zgoda, masz prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania usługi lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Ci także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych.

Wszelkich zmian, o których mowa  powyżej, możesz dokonać kontaktując się z naszym inspektorem ochrony danych – e-mail: iod@unityline.pl

Przysługuje Ci również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00 – 193 Warszawa.

Profilowanie

Jeśli zarejestrujesz na stronie unityline.pl swoje konto użytkownika i wyrazisz stosowną zgodę na profilowanie, to wówczas na podstawie informacji historycznych tj. wybieranych przez Ciebie usług i wydarzeń na które rezerwowałeś/aś lub kupowałeś/aś bilety, przeglądanych materiałów na stronie www.unityline.pl informacji które zamieściłeś/aś w swoim profilu będziemy w sposób zautomatyzowany prezentowali Ci spersonalizowaną ofertę np. informacje o wycieczkach, które mogą Cię zainteresować w przyszłości, spersonalizowaną treść serwisu, itd.

Jeśli zapisałeś się na nasz Newsletter, będziemy od czasu do czasu wysyłali Ci informacje dostosowane do Twojej płci. Możesz w każdej chwili wyrazić sprzeciw przeciwko takiemu profilowaniu Twojego Newsletteru na adres e-mail: iod@unityline.pl

Unity Line Limited informuje, że w związku z udostępnianiem treści serwisu stosuje tzw. technikę cookies polegającą na przechowywaniu informacji lub uzyskiwaniu dostępu do informacji już przechowywanej w urządzeniu końcowym użytkownika Serwisu.

a) Technika cookies jest stosowana w celu poprawy jakości działania serwisu, a w szczególności:

  • tworzenia statystyk oglądalności poszczególnych treści;
  • personalizacji usług świadczonych z wykorzystaniem serwisu;
  • utrzymywania sesji użytkowników;
  • uwierzytelniania osób korzystających z serwisu,
  • dostarczania użytkownikom personalizowanych treści reklamowych

b) Użytkownik ma możliwość samodzielnego określenia warunków stosowania techniki cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w wykorzystywanym przez niego telekomunikacyjnym urządzeniu końcowym lub konfiguracji usługi.

Google Analytics

Nasz serwis internetowy korzysta z Google Analytics, narzędzia do analizowania statystyk ruchu na naszej stronie, które jest własnością Google Inc. Google Analytics używa cookies, czyli plików tekstowych, które są zapisywane na Twoim komputerze i umożliwiają nam analizę sposobu korzystania z naszego serwisu. Informacje uzyskane dzięki cookies (w tym Twój adres IP) są zapisywane na serwerze Google w USA. Google analizuje te dane, aby badać sposób korzystania z naszej strony, a także wykonać raporty statystyczne dla Unity Line Limited oraz przygotować dodatkowe usługi dotyczące serwisu i używania Internetu. Google w żadnym wypadku nie będzie łączył twojego IP z innymi danymi. Możesz wyłączyć przyjmowanie cookies konfigurując ustawienia Twojej przeglądarki internetowej. Pragniemy jednak zaznaczyć, że w takim wypadku nie będziesz mógł wykorzystać w pełni wszystkich funkcjonalności naszego serwisu. Korzystając ze strony Unity Line zgadzasz się na analizowanie Twoich danych przez Google w sposób i celach tu opisanych.

*Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

Kontakt