Platformy wiertnicze – kogo poszukują pracodawcy? cz. 3

Praca na platformach wiertniczych to jeden z najlepiej płatnych zawodów na świecie – półroczne kontrakty nierzadko opiewają na kwotę nawet 300 000 NOK. Jednak mimo szybkiego rozwoju przemysłu naftowego i systematycznego wzrostu zatrudnienia w tym sektorze, otrzymanie pracy na platformie wcale nie jest proste.
Pracodawcy rekrutują tylko profesjonalnie wykwalifikowanych i bardzo doświadczonych pracowników, którzy przygotowani są na pracę w szczególnie trudnych warunkach. W poprzednich artykułach przedstawialiśmy Wam zawody, związane z odwiertem i zapewniające platformie prawidłowe funkcjonowanie. Teraz przedstawiamy Wam wymagania, jakie muszą spełnić kandydaci do pracy przy obsłudze innych pracowników „stalowego giganta”.

CAMP BOSS – ok. 307 000 NOK rocznie*

Główne obowiązki:

  • zarządzanie i kierowanie codziennymi działaniami wszystkich pracowników działu cateringu w zakresie sprzątania, prania, wydawania posiłków itp., zgodnie z zaleceniami firmy;
  • utrzymywanie czystości i porządku, nadzór nad usługami sanitarnymi, sypialniami, pomieszczeniami kuchennymi i jadalniami;
  • rozdzielanie obowiązków pracownikom działu cateringu oraz przeprowadzanie inspekcji w celu utrzymania określonych norm jakości;Fiskegarn02-98921_1024
  • szkolenie pracowników działu cateringu;
  • kontrola zapasów żywieniowych, zwrotów i reklamacji;
  • wypełnianie zaleceń dotyczących promocji, zwolnień w dziale cateringu itp., zgodnie z polityką firmy;
  • nadzór nad menu;
  • utrzymanie czystości i higieny osobistej personelu działu cateringu;
  • eliminacja wszystkich odpadów spożywczych i sanitarnych;
  • utrzymywanie kontaktów z klientami działu cateringu;
  • wykonywanie zadań specjalnych lub projektów, które mogą być zlecone przez przełożonego;
  • oprócz wszystkich innych obowiązków – wykonywanie zadań kucharza w ciągu dnia.

Najczęstsze wymagania:

  • minimum 5 lat doświadczenia na morzu;
  • minimum dwuletnie doświadczenie w na podobnym stanowisku, w tym doświadczenie w produkcji żywności, przeprowadzaniu zakupów i codziennej działalności gastronomicznej;
  • umiejętność zarządzania personelem i doświadczenie w obsłudze klienta;
  • umiejętność sprawnego planowania, organizowania, kontroli, oceny i kierowania zaopatrzeniem;
  • umiejętność negocjowania warunków z dostawcami żywności i innych materiałów;
  • sprawność fizyczna.

SZEF KUCHNI (Chief Cook) – ok. 276 000 NOK rocznie

Główne obowiązki:

  • przygotowywanie posiłków i obsługa klientów działu cateringu na czas;
  • przygotowywanie i zarządzanie przygotowywaniem regularnych posiłków według ustalonego menu i receptur;
  • przygotowywanie harmonogramu gotowania i obsługi urządzeń sanitarnych;
  • utrzymywanie kuchni i wyposażenia kuchennego w czystości i nadzór nad ich stanem technicznym;
  • wypełnianie najwyższych standardów sanitarnych i nadzór nad jakością żywności;Lofoten-200-103601_1024

PIEKARZ (Night Cook/Baker) – ok. 256 000 NOK rocznie

Główne obowiązki:

  • przygotowywanie różnorodnych wypieków, śniadań i nocnych posiłków dla klientów działu cateringu oraz personelu działu cateringu;
  • nadzór nad pracownikami nocnej zmiany;
  • kontakt z klientami działu cateringu, przyjmowanie skarg i rozwiązywanie problemów z zakresie swoich kompetencji;
  • zapewnianie czystości w kuchni i jadalni;
  • prowadzenie spisu wypieków i ewidencji żywności, zaopatrzenia i sprzętu do wypieków.

STEWARD

Główne obowiązki:

  • składanie sprawozdań szefowi kuchni co 6 tygodni;
  • wydawanie posiłków;
  • przygotowywanie jadalni do spożycia posiłków;
  • sprzątanie w pokojach, kuchni, jadali, biurach i toaletach;
  • wydawanie czystych ubrań, pościeli i ręczników;
  • mycie naczyń;
  • pomoc w kuchni.

Najczęstsze wymagania:iStock_000010762088XLarge

  • doświadczenie na morzu;
  • posiadanie książeczki żeglarskiej;
  • posiadanie norweskiego certyfikatu zdrowia i pomyślne przejście podstawowego kursu bezpieczeństwa (Basic Survival Training).

LEKARZ (Medical Doctor)

Główne obowiązki:

  • prowadzenie kliniki medycznej
  • badanie kandydatów do pracy;
  • zapewnienie pracownikom stacji wszelkich usług medycznych (opieka na wezwanie, doraźna opieka medyczna, praktyka ogólna i rodzina);

Najczęstsze wymagania:

  • posiadanie uznawanego przez pracodawcę medycznego stopnia naukowego z leczenia traumy;
  • doświadczenie w usługach medycznych, udzielanych na wypadek awarii i sytuacji kryzysowych;
  • ukończenie szeregu kursów medycznych i paramedycznych: EMT (Emergency Medical Technician), ALS (Advanced Life Support) lub podobnych (ATL, ACL);
  • duża odporność psychiczna.

*wszystkie informacje o zarobkach są jedynie orientacyjne. W praktyce wysokość płac zależy w równym stopniu od charakteru wykonywanej pracy, co od pracodawcy i – przede wszystkich – doświadczenia na platformie wiertniczej. Wraz z odbytym stażem zarobki proporcjonalnie wzrastają.

fot.Harald Valderhaug,

Print Friendly