Czas pomyśleć o szwedzkim obywatelstwie

Zamierzasz na stałe związać swoją przyszłość ze Szwecją? W takim razie warto zastanowić się nad uzyskaniem szwedzkiego obywatelstwa. Dzięki niemu otrzymasz dostęp do szeregu przywilejów socjalnych oraz dożywotnie prawo do pracy i pobytu w Kraju Trzech Koron. Jakie warunki musisz spełnić, aby otrzymać obywatelstwo?

Co najmniej 5-letni pobyt w Szwecji…

Jeśli masz ukończone 18 lat i mieszkasz w Szwecji, możesz zostać obywatelem tego kraju, pod warunkiem że:

  • jesteś w stanie potwierdzić swoją tożsamość, przedstawiając paszport lub dowód tożsamości
  • od co najmniej 5 lat posiadasz pozwolenie na pobyt stały lub na czas nieokreślony w Szwecji
  • przestrzegasz przepisów szwedzkiego prawa
  • jesteś w stanie zintegrować się ze szwedzkim społeczeństwem

Podczas weryfikacji wniosków szwedzcy urzędnicy zwracają uwagę na to, czy kandydat nie jest zadłużony lub obciążony alimentami. Dużą wagę przywiązuje się również do tego, czy wnioskujący trzyma się litery prawa i jest niekarany. W przypadku gdy ostatni warunek nie jest spełniony, o obywatelstwo można się starać dopiero po upływie okresu karencji.

 …albo 3-letnie małżeństwo ze obywatelem Szwecji

ulf+huett+nilsson-couple+with+a+computer-1174Jeśli jesteś w związku małżeńskim ze Szwedem lub Szwedką, możesz starać się o obywatelstwo już po 2 latach od ślubu, pod warunkiem że w tym okresie mieszkaliście razem. Tyle teorii. Jak pokazuje praktyka, wnioski składane po upływie 2 lat od zawarcia małżeństwa, często są odrzucane. Dlatego o wiele lepiej wstrzymać z ich składaniem do momentu, gdy staż małżeństwa będzie wynosił 3 lata. Wówczas szanse na otrzymanie szwedzkiego dowodu tożsamości znacząco wzrastają.

Gdzie złożyć wniosek?

Wniosek o nadanie szwedzkiego obywatelstwa można złożyć osobiście w Szwedzkim Urzędzie Migracyjnym, wysłać go w wersji elektronicznej za pośrednictwem strony internetowej (tutaj) albo w wersji papierowej za pośrednictwem poczty.

Formularz wniosku dostępny jest tutaj. Wśród załączników do wniosku muszą się znaleźć:

  • oryginał paszportu lub dowodu tożsamości
  • dowód wniesienia opłaty za rozpatrzenie wniosku (1 500 SEK płatne na konto Urzędu Migracyjnego)
  • certyfikat Personbevis (tutaj) wystawiany przez Szwedzki Urząd Skarbowy (Skatteverket)

Na rozpatrzenie wniosku czeka się do 6 miesięcy.

Zanim złożysz wniosek, sprawdź, jakie masz szanse na otrzymanie obywatelstwa, wypełniają test – przejdź

Więcej informacji można znaleźć tutaj.

Źródło: szwecjadzisiaj.pl

fot. Ulf Huet Nilsson / Image Bank of Sweden, archiwum

Print Friendly