Sezon śledziożerców

Gliwienie, czyli psucie na początku – śledzie są solone i odkładane na pewien czas. Następnie zamyka się je w hermetyczne puszki.  Gdy puszka  napęcznieje, jest to sygnał, że jej zawartość jest gotowa do spożycia. Voilà, tak wygląda proces fermentacji śledzia.

Smoked+Herrings++Smoke+House_fot Bruno Ehrs

fot. Bruno Ehrs

Przez wieki popularna w Polsce ryba była często spożywana ze względu na istniejące posty. Do dziś w Polsce „śledzikiem” nazywa się ostatni dzień karnawału, przypominając że już następnego dnia zaczyna się czas przygotowania do Wielkanocy. Śledź także w Szwecji ma swoje święto – Surströmming. Przypada na sierpień, tylko że nie wokół tradycyjnego w Polsce matiasa w oleju lub śmietanie robi się tam zamieszanie.

Szwedzki świat kręci się wokół kiszonego śledzia. Podaje się go ze słodkawymi ziemniaczkami i czerwoną cebulką lub ciemnym cienkim chlebem. Popić można piwem, wódką lub, jak kto woli, mlekiem. Surströmmingspremiären – otwarcie sezonu dostaw, sprzedaży i serwowania kiszonego śledzia przypada w trzeci czwartek sierpnia. Smak tak przyrządzonej ryby jest wyborny, odór otwieranej puszki ze śledziem odrażający. Trudno go znieść nawet największym smakoszom.

Otwierając letni sezon bałtyckiego przysmaku, polecamy prosty przepis. Na kiszonego śledzia natomiast warto wybrać się w sierpniu do Szwecji.

 

Śledź w curry – czyli CURRYSTRÖMMING

Składniki:
600 g filetów śledziowych
0,5 l wody
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka stołowa soli
łyżka majonezu
łyżka musztardy francuskiej (z dużymi ziarnami gorczycy)
2  łyżki kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki curry
1 kwaśne jabłko

Przygotowanie:

Wymieszaj wodę z octem, zalej nimi śledzie i odstaw do lodówki na 12  godzin. W misce połącz majonez, musztardę, śmietanę, curry i wyciśnięty czosnek. Dodaj obrane i drobno pokrojone jabłko. Po 12 godzinach wyjmij filety śledziowe z zalewy, osusz i włóż do przygotowanego z pozostałych składników sosu. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Smakuje wybornie z ciemnym chlebem. Smacznego!

Katarzyna Henschke-Ozga

Kontakt